“Ya Allah ya Tuhanku, selamatkanlah perjalanan suamiku pergi dan pulangnya. Dekatkanlah rezeki yang suamiku cari. Kuatkanlah kasih sayang suamiku hanya padaku seorang. Bantulah suamiku ketika aku tidak mampu membantunya. Elakkanlah suamiku daripada teringin kepada apa yang Engkau tegah. Cenderungkanlah hatinya kepada apa yang Engkau perintahkan.”

30 September 2012

Jangan Terpedaya !

Assalamualaikum readers.
Entry kali ni memang agak pedas sedikit. -___-
Al-maklum lah, dell tak suke tgk u'oll habis duit kat benda yang bagus, boleh dapat harga murah, tp dijual dengan harga mahal ! Skg, dell nak u'olls pk jika barang sama, dgn harga RM5 je.
Repeat : RM5 sahaja !
Dell suke google2 benda murah, sales . ye la, pompuan mana tak suka dpt barang murah kan ?
Baiklah. Ni cara dell pilih barang2 murah . 
Dell minat barang A, lalu dell google barang A di internet, hasilnya. dell comparekan barang A seperti di bawah : 
  • First : Price
  • 2nd : Postage (If jual online)
  • 3rd : Size barang (ml/liter/cm/mm)
  • 4th : Cara penjual jual barang.

Ok, contoh yang selalu jumpe bile orang jual2 barang kosmetik ni . Geram sungguh . 
Percuma je kena tipu . beza sampai RM10 tau. 
Sebagai contoh : 

CONTOH PERTAMA :
CHARCOAL MASK (80g)
Dell tau ramai yang ada black heads, white heads. bagai la kat muke. Kalau boleh, nak wajah sebersih artis2 korea sana tu . Kan kan ? dell pun ada masalah yang sama .So, dell google la nak cari apa cara yang boleh hilangkan benda alah ni dari muke dgn produk bagus, tp harga murah . Dan yes, Dell jumpe . Harga RM5 je . Dell cari nama Charcoal Mask ni kat Pakwa Google . Jumpe review pasal produk ni . Dorang cakap bagus. produk organic khabarnya . (Nak tepat, bawak jumpe doktor k)

Yes, Jumpe kat DAISO. Dell beli kat DAISO, bukan pergi Jepun okeh. Pergi Daiso Sunway Pyramid je .

Sumber : tgk pic punye link. 


Di inform kat situ harga RM19 include postage.
katakan postage normal semenanjung RM6, maka RM19-RM6= RM13. 
Kalau beli kat Daiso, RM5. Jadi, RM13-RM5 = RM8 keuntungan diperolehi. 
Berbaloi tak pada korang ? Berat Mask ni sama dengan berat beli kat Daiso.


CONTOH KEDUA :
KAIN FELT
Dell tau, my blog type is for B2B kebanyakannya. Same la kite kan2? ^__^
cari barang2 murah nak save kos wedding. kalau boleh nak DIY je sume . 
Kain felt ni banyak guna nak buat HB, hiasan meja.. atau maybe keychain ke .Dell survey (pergi kedai pengantin, harga dia RM1.80 untuk 1pc bersize A4 paper ! eee. Mahal betul .
Kat Daiso, RM5 je. banyak choice okeh. 1 kain felt size lebih besar dari manilakad untuk 1warna.
Kan lagi berbaloi?

Pun ada peralatan nak jahit kain felt ni .

CONTOH KETIGA:
Cooler bag/Aluminium Bag.
Dell tak suggestkan la bakal2 ibu beli, tp kalau untuk jangka masa pendek, memang sesuai.
Cooler bag ni untuk keep susu ibu. Kira macam storage la jugak.
Boleh guna untuk piknik juga, letak air panas atau tin minuman sejuk untuk kekalkan suhunya.
Untuk jangka masa panjang macam perjalanan balik kampung yang makan masa lebih 3 jam, kira kena la kuakan duit lebih beli yang berkualiti. ;)
Tapi, sama  jugak. Kat Daiso RM5 je. Ada macam2 size tau.
Biase kat kedai lain RM19 ke atas..

so. B2B atau sapa2 je . Please. check carefully the price and semua2 la. Tak moh terpedaya.
Buat masa ni, pada barangan komestik, dell puas hati dengan http://purpleshoppeonline.blogspot.com/.
akak ni akan bgtau barang original dgn tak original. 
Macam naturactor ori, RM25. Tak ori, RM10. Naturactor punye barangan ni ramai amik kesempatan dengan markup price sampai RM45 satu.

1 lagi ialah http://www.facebook.com/sheira.dtouch. Harga dia pun ok.
Boleh amek dia sebagai MUA juga untuk  b2b ye.
Hari tu dell beli baked blusher dari dia . Besar gile, tp price cume RM28 exclude postage.
Dell amik sendiri sebab dekat je. Kat Shah Alam.
Pergi kat pasar malam gombak, harga RM65. Katanya online lagi mahal. weee. bohong je peniaga tu .
Dekat online pun ada jual, RM38. Jadi, ape perasaan korang ? ^___^

ni pendapat dell aje. 

Nah, address Daiso Japan kat Malaysia ni.
Sumber : Nora (ex-B2b)

Kuala Lumpur

Lokasi : Bukit Bintang, Kuala Lumpur
Alamat : Sungei Wang Plaza,
Jalan Bukit Bintang, 55100 KL.

 Selangor

Lokasi : Damansara, Selangor.
Alamat : The Curve, 2nd Floor,
Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara,
Petaling Jaya, Selangor.

Lokasi : Puchong, Selangor.
Alamat : Second Floor, IOI Mall, Batu 9,
Bandar Puchong Jaya, 47170 Puchong, Selangor.

Lokasi : Bandar Utama, Petaling Jaya, Selangor.
Alamat : One Utama, LG Floor,
Bandar Utama City Centre Bandar Utama,
47800 Petaling Jaya, Selangor.

Lokasi : Bandar Sunway, Selangor
Alamat : Sunway Pyramid Shopping Mall,
No 3 Jalan PJS 11/15, Bandar Sunway,
46150 Petaling Jaya, Selangor.

Melaka

Lokasi : Dataran Pahlawan, Melaka
Alamat : Level 1, Dataran Pahlawan Melaka Megamall,
Jalan Merdeka, 75000 Bandar Hilir, Melaka.

Lokasi : JUSCO AEON MELAKA
Alamat : LOT-S33 . NO.2 Jalan Legenda,
Taman1 Legenda, 75400, Melaka. 

Sabah

Lokasi : Kota Kinabalu, Sabah
Alamat : 2nd Flr,1 Borneo Hypermall,
Kota Kinabalu, Sabah.

Lokasi : Kota Kinabalu, Sabah
Alamat : 7th Floor, CPS Tower Centre Point Sabah
No.1 Jalan Centre, Kota Kinabalu, Sabah. 

Johor
Lokasi : Johor Bahru, Johor.
Alamat : AEON Bukit Indah,
No 8, Jalan Indah 15/2, Bukit Indah,
81200 Johor Bahru, Johor.


Enjoy shopping yea. ^___^

Regards,
Dell

20 comments:

  1. tp skg ssh tol nk cr stok mask tu kat daiso sabh ni. agknye sme da kn bli dgn org jual 09. pstu jual mhl2. tensen nye

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Cik Chinta, nak wat camane . tp Sabah & sarawak mahal sebab cost nak terbang pegi sana je kan,

      Delete
  2. my opinion,i think its not about terpedaya..u yang beruntung sebab dapat cari source yang murah..coz i think org yg berniaga mesti nak untung.. tapi kl kite dpt cari source yang murah, means kira kite yg untung la..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Yup, mmg kite untung sebab kite membeli di KL . But dont u think harga dia markup tu terlalu tinggi even after tolak postage? RM8, u can buy another one yang sama . ^__^ Below than RM4 keuntungan tu ok dah dear. Lagipun, internet skg meluas . Cuma kena pandai cari source supaya tak tertipu. ;) opinion masing2 kan ? hehe.

      Delete
  3. beli cabel usb iphone RM5 di daiso. Elok jer.. dan yg plg best matching dgn cover phone..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan ? hehe . tp dell tak jumpe lagi matching kan dgn hp . huhu .

      Delete
  4. hehe..nie entry pomote Daiso ke? hehe..syaz suka jugak terjah kedai daiso nie pergi curve atau one utama..tp target beli barang2 comel je dekat daiso tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Promote daiso tu tak de la .. hehe . cuma nak update orang yang markup price terlalu tinggi je dear . ^__^

      Delete
  5. wah..best jgk brg2 kat daiso ek? murah pun murah.dekat sgt dgn ioi mall tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huu . memang best . tapi kdg2 ada gak yang harga lagi murah dari RM5. Contoh : tisu kotak . kan kan ? hehe . enjoy shopping ye kalo terjah2 tu

      Delete
  6. Saya pun suka ke Daiso, kalau pergi tak sah tak beli..mesti ada je benda yang di beli. Barang2 kat daiso tu comel2kan.

    ReplyDelete
  7. kalau g daiso taknak kuar kan dell ;)
    tp jrg2 dpt g sbb jauh ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe . yang kena selalu tarik tgn kua dari kedai, dell la . Hubby dok seret suh kua . Ciksusu duk mana ?

      Delete
  8. yang brg daiso yg charcoal tu saya tau dh lama...n notice ada org jual tp malas nak sound.hehehe

    ReplyDelete
  9. I love DAISO... beli sabit, pasu bunge, tuppaware segala mcm semua kat DAISO.. every item its RM5 only.. gile tak gile.. hahaha
    Pernah hentam sorg peniaga online kat fb... modal RM5, jual smpi berbelas ringgit.. padahal kat packaging coral mask tu terang2 MADE FOR DAISO..

    ReplyDelete
  10. Best nye charcoal mask..ble x awk tlg belikan utk sy? Kat tempat sy xde la kedai daiso tu

    ReplyDelete
  11. sgt2 mebantu la akk .. bestttt .. thanx sbb share .. sy dh follow akk ..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum.......Hi u......betul bagai di kata kdg kat luar n kat peniaga on9 yg lain lg murah
    Tp mcm u kt purple tu jual murah,betul sbb tu brg dia sndiri
    Skrg ni ramai peniaga2 yg cuma agen n xmampu lg nak jual brg sndiri
    Jd harga yg agen dpt xsemurah hrga yg tuanpunye brg
    Tuan pnye akan markup hrga untk agen
    Agen pula pasti la kn markup hrga juga untk keuntungan
    Rata2 keuntungannye xbnyk pun,dlm rm5-rm10 je,bergantung pd jnis barang
    Jd klu rs mahal jgn la beli n xperlu la tulis mcmni kan
    Itu rezeki masing2,tp klu ada blogger tulis mcm ni,pasti la kehidupan agen2 ni yg rata2nye bkn org senang xkan berubah
    Tq n wasalam

    ReplyDelete