“Ya Allah ya Tuhanku, selamatkanlah perjalanan suamiku pergi dan pulangnya. Dekatkanlah rezeki yang suamiku cari. Kuatkanlah kasih sayang suamiku hanya padaku seorang. Bantulah suamiku ketika aku tidak mampu membantunya. Elakkanlah suamiku daripada teringin kepada apa yang Engkau tegah. Cenderungkanlah hatinya kepada apa yang Engkau perintahkan.”

06 December 2013

Review Wedding - D.I.Y Brooch Bunga



Hi U olls.
YEAY ! good news. Dell dapat sebahagian gambar dari memori yang dah korup. 
Dapat la wat review wedding walaupun almost 2 years dah dari majlis kami. Hehe.
Okeh, ni DIY untuk bride maids dell hari tu. simple je. 

1) Amik dua kain felt berwarna. suke hati nak warna apa tau.


2) potong seprti kelopak bunga (2 size berbeza). Boleh ikut size yang u'oll nak. 
Macam ni Dell buat besau2. 
1 size besar untuk kelopak bahagian bawah, and kelopak kecil buat size kecik sikit.


3) potong pada 5 kelopak besar, 5 kelopak kecil. tapi ikut korang nak berapa banyak keliopak bunga. ;)


4) Satukan tau kelopak size kecil dengan kelopak besar. 
kelopak besar kat bawah, kelopak kecil kat atas.
ambil benang dan jarum, amik hujung kedua kelopak tadi, 
cantumkan. buat cam dalam gambar.



5)  Jahit bersama2  5 kelopak tadi, bentuk seperti bunga. 
Jahit kemas2 dan pastikan kesemua hujung tu dicantumkan dan diikat mati.


6) Ambil la manik ke, batu permata ke atau brooch yang tak pakai, gamkan letak kat tengah2 kelopak bunga tu  macam gambar kat bawah.



Last sekali, boleh guna penyepit rambut atau pin , letak kat belakang bunga tu. Gamkan kemas2.
(takde gambar, huhuhu)

TARAAA..DAH SIAP POWN. 

Bunga ni boleh dipakai sebagai brooch ke, corak2 kat baju ke. hehe.

Dell dah pun buat review untuk bridemaids ni. Korang boleh pergi ke link bawah:


Regards

8 comments:

  1. Replies
    1. Hehe.. Actually warna dia macam suram sikit. ;( patut letak bling bling sikit.

      Delete
  2. adoi.. rajinnya.. kreatif.. tapi bagus utk jimatkan belanja dan still dapat hasil yg grand kan.. sentuhan peribadi gitu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. ni pun suka2 je. hihi. Peribadi pun tak, dah jadi awam dah. hehehe

      Delete
  3. rajin!

    jom join
    http://cheqmoomoo.blogspot.com/2013/12/hadiah-dari-thaqif-giveaway.html

    ReplyDelete
  4. ni yg best bile singgah ex-b2b pnye blog..bykkkk info dpt..hehe..tq ('',)

    ReplyDelete
  5. owh rajinnya dell buat bunga felt ni utk bridesmaid. Saya kawen dulu takde bridesmaid. Hahah.

    ReplyDelete
  6. Cantik...cik mah pun ada wat mcm ni untuk sepupu kawin...salam perkenalan..jemput join GA cik mah ye...

    ReplyDelete